Landgoed Ockenburg

Militaire oefening

In de ochtend van 7 april 1936 hield de Eerste Artilleriebrigade, bestaande uit het 2e Regiment Veldartillerie (onder commando van de luitenant-kolonel Lagerwey) uit Den Haag en het 6e Regiment Veldartillerie (onder commando van de luitenant-kolonel De Jongh), geheel onder het bevel van de brigade-commandant (de kolonel W.F. Sillevis) een oefening op het landgoed voor Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana. Precies om 10:30 arriveerden de vorstelijke bezoekers met hun gevolg op het landgoed. Het Koninklijk bezoek droeg geen officieel karakter. De koningin was vergezeld juffrouw Baronesse Schimmelpenninck van der Oye (hofdame van de chef van het militaire huis), de vice-admiraal Baudin (chef van het Militaire Huis van H.M. de Koningin), kapitein-luitenant ter zee Rost van Tonningen, kapitein-adjudant Phaff en de ordonnans-officier, eerste luitenant jonkheer Van Lawick van Pabst. De vorstelijke bezoekers werden ontvangen door de kolonel Sillevis. De officieren van de beide regimenten stonden opgesteld en de gebruikelijke eerbewijzen werden gebracht. De regiments-commandanten werden aan Hare Majesteit voorgesteld. De brigade hield afdelings-oefeningen.

Direct na de aankomst van de hoge gasten werd met de oefening begonnen, waaraan werd deelgenomen door 2 batterijen veldartillerie en ook 1 batterij 12 centimeter houwitsers. Een van de batterijen veldartillerie was van het 6e Regiment Veldartillerie uit Leiden. Nadat deze batterijen in stelling waren gebracht, werd de opdracht tot vuren gegeven voor het houden van een korte schietoefening. Rondgeleid door de kolonel Sillevis sloeg Koningin Wilhelmina de oefening met belangstelling gade, terwijl prinses Juliana werd ingelicht door de majoor Schmid. Na afloop van de oefening bezichtigde de Koningin de schoolmeetafdeling van het 2e Regiment Veldartillerie, bestaande uit een lichtmeetcentrale, een weerkundig station en een geluidmeetcentrale, alsmede de treinafdeling, waarbij de beide afdelingen niet aan de oefening deelnamen. De schoolmeet-afdeling van het 2e Regiment Veldartillerie was tijdens de oefening in de boerderij Blijrust gelegerd.

Ook de tent van de afdelingscommandant, van waaruit de commandant, van waaruit de militaire oefening van de 3 batterijen werd geleid, genoot de belangstelling van de Koningin, die bij haar rondleiding werd voorgelicht door de kolonel Sillevis terwijl de Prinses Juliana dus werd voorgelicht door de majoor Schmid. Na afloop van de oefening werden alle officieren van de beide regimenten aan de Koningin alsmede de Prinses voorgesteld. Met het marsmuziek van het 2e Regiment Veldartillerie werd vervolgens door deze beide regimenten gedefileerd voor de 2 vorstelijke bezoeksters. De troepen maakten hierbij ook een goede indruk en er werd gemarcheerd in een colonne in draf. Om ongeveer 12:15 was de militaire oefening weer afgelopen, maar koningin Wilhelmina onderhield zich daarna nog wel met de Brigadecommandant en met de beide Regimentscommandanten. Deze oefening was niet voor het publiek toegankelijk; het terrein op het landgoed was door de militaire politie afgezet. Bij de uitgang aan de Kijkduinsestraat had zich vrij veel publiek verzameld. Op 11 april 1936 werd bekend dat het bezoek van de Koningin en de Prinses aan het terrein van Ockenburg tijdens deze oefeningen van de artilleriebrigade, uitvoerig was gefilmd door de Profilti-operateur.

This site was last modified on 15/04/2024 at 10:03. (c) Landgoed-Ockenburg 2010-2024