Landgoed Ockenburg

Actueel

04-05-2021: Onthulling (digitale) gedenkplaquette
Vanmorgen werd omstreeks 11:15
in de Quarlesstraat, gelegen in de Burgemeestersbuurt in Loosduinen, door de wethouder Hilbert Bredemeijer een (digitale) gedenkplaquette onthuld. Op deze gedenkplaquette, over de bombardementen van februari 1945, staat ook een QR-code met achtergrondinformatie. De gedenkplaquette is gerealiseerd in samenwerking met het Loosduins Museum. In februari 1945 werd het WSM-complex gebombardeerd, waarbij 17 Loosduiners de dood vonden en ondere andere deze buurt zwaar werd getroffen. Meer informatie over de bombardementen van 3, 8 en 9 februari 1945 is via deze link te vinden.
   
17-10-2020: Explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden
In het water bij de Wijndaelersingel nabij het landgoed Ockenburg
hebben magneetvissers vandaag een explosief opgevist. Het gaat om een granaat uit de Tweede Wereldoorlog, zo meldt de politie. De Exlosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaat daarna veiliggesteld en werd op het strand van Kijkduin gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Na navraag door de Studiegroep Historisch Ockenburg (SGHO) blijkt dat het om een Duitse 5 cm Sprenggranat Patrone 38 gaat. De patroonhuls was al van deze granaat gehaald en dus ook niet verschoten.
   
17-06-2020: Een kleyn paleis
Onlangs verscheen bij Uitgeverij Walburg Pers het boek 'Een Kleyn Paleis'. Het beschrijft uitgebreid de geschiedenis van de Haagse Buitenplaats Ockenburgh. In 1638 kocht Jacob Westerbaen een stuk grond in de duinen nabij Den Haag. Daarop bouwde hij 10 jaar later een buitenhuis. Hij koesterde zijn afgelegen huis in het groen en noemde Ockenburgh zijn "kleyn paleis'. In dit rijk geïllustreerde boek beschrijven diverse gerenommeerde auteurs de lotgevallen van buitenplaats Ockenburgh en omgeving in al zijn facetten. Het is een rijke geschiedenis van een bijzondere plek.
   
24-02-2020: Monument slachtoffers bombardementen Loosduinen
Op zaterdag 8 februari zal om 13:00 in Loosduinen, tegenover het verzetsmonument, een gedenkplaquette worden onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen tijdens en na de bombardementen van de Royal Air Force op Loosduinen. In februari 1945 werd het WSM-complex gebombardeerd, waarbij 18 Loosduiners de dood vonden. Na onderzoek in het Haags Gemeentearchief door de Studiegroep Historisch Ockenburg (SGHO) kwam er uiteindelijk een definitieve
lijst met 17 namen. De initiatiefnemers voor deze plaquette zijn Ellen Altena en Piet van der Meer. Klik hier voor de lijst met de 17 slachtoffers die tijdens en na de bombardementen zijn overleden.
   
07-10-2018: Aanmerking monumentale status
Den Haag krijgt er flink wat monumentale panden bij. Het college heeft een lijst opgesteld van een tiental panden die in aanmerking komen voor de monumentale status. Zo kunnen op het terrein van het landgoed
Ockenburg en het landgoed Ockenrode een aantal panden een gemeentelijk monument worden. Het gaat hierbij om de percelen Monsterseweg 2 (de voormalige boswachterswoning), Monsterseweg 172 (de voormalige boswachterswoning en beheerderswoning) en Monsterseweg 194 (de villa Ockenrode). De panden waarover het advies is gegeven kunnen nu in het register van beschermde monumenten in de gemeente Den Haag worden opgenomen. Bewoners en eigenaren kunnen hier nog wel bezwaar tegen aantekenen.
   
24-08-2017: Nieuwbouwplannen Ockenburg lopen vertragingen op
De nieuwbouw op de plek van het voormalige tennispark Waldeck loopt vertraging op. De gemeente heeft de zogenoemde omgevingsvergunning voor het project 'Finest Of Ockenburgh' afgewezen. De bouw, op de locatie waar de Kijkduinsestraat overgaat in de Ockenburghstraat, zou eigenlijk aan het eind van dit jaar beginnen. De bouw wordt volgens de projectontwikkelaar Synchroon nu hopelijk het eerste kwartaal van 2018. De afwijzing heeft volgens het bedrijf te maken met een aantal stukken dat nog niet voldoet aan de eisen. Synchroon hoopt snel een nieuwe aanvraag in te dienen en dan alsnog een vergunning te krijgen.
   
06-06-2017: Bouw appartementen, duinwoningen, penthouses en villa's
Op het voormalige tennispark Waldeck worden 130 appartementen, duinwoningen, penthouses en villa's gebouwd: vijf blokken van vier woonlagen met appartementen en verder blokjes van woningen van twee- en vier onder een kap. Het project Finest of Ockenburgh bestaat uit koop- en huurwoningen. De tuinen van de woningen worden niet afgescheiden, maar hebben een open karakter en worden voor de privacy iets hoger aangebracht dan het straatniveau. Bij het project is ook een landschapsarchitect betrokken. Duurzaamheid speelt een grote rol: alle huizen zijn op de zon gericht en maken gebruik van zonne-energie. Projectontwikkelaar Synchroon is verantwoordelijk voor de nieuwbouw.
   
21-05-2016: Scouting terrein aan Wijndaelerweg feestelijk geopend
Na 1,5 jaar verbouwen is op zaterdag 21 mei 2016 de nieuwe locatie van scouting groep Brigitta Valentijn aan de Wijndaelerweg 12 helemaal gereed. Wethouder Karsten Klein heeft het complex, met de naam WeeDeeWee, die dag feestelijk geopend. Naast het bestaande gebouw, dat begin 1961 werd gebouwd voor de in 2002 opgeheven scoutinggroep Burg. de Monchygroep, is er een nieuw opgetrokken blokhout gebouwd.
   
30-03-2016: Historische wandeling 1940-1945 in Loosduinen
In samenwerking met de Stichting Oud Loosduinen en onze studiegroep organiseert Bibliotheek Loosduinen op dinsdag 3 mei mei een historische wandeling, met het thema Loosduinen in de Tweede Wereldoorlog. De lengte van de wandeling is circa 5 kilometer en neemt 2 uur in beslag. Voordat de wandeling begint, kunt u ook de tentoonstelling 'V2-raketten in Den Haag' bekijken, en krijgt u een korte inleiding. De start en het einde zijn Bibliotheek Loosduinen. U kunt gratis meelopen, maar reserveren is verplicht. Reserveren kan bij de Bibliotheek Loosduinen. Meer informatie over de wandeling via deze link.
   
03-09-2015: Opknappen villa Ockenburg begonnen
Vrijwilligers van de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) zijn inmiddels begonnen met het opruimen en schoonmaken in de villa Ockenburg en met het onderhoud van het groen, waaronder een snoei-actie van de heg rondom de villa. De stichting hoopt dat op Open Monumentendag een pop up-restaurant in het markante gebouw kan worden geopend en dat het publiek hernieuwd kennis kan maken met de villa Ockenburg. Later zal de gemeente Den Haag het casco van de villa Ockenburg restaureren. Als alle plannen haalbaar blijken, kunnen over ongeveer 2 jaar het restaurant en het hotel in de villa Ockenburg worden geopend.
 
   
31-08-2015: Doek is gevallen voor huidige vorm Chalet Ockenburgh
Na het afgelopen weekend is het doek voor de Chalet Ockenburgh echt definitief gevallen. Veel pasgetrouwde stellen vierden hun feest in de chalet, andere vierden er feest om diverse redenen, bezoekers van het landgoed kwamen dagelijks op het terras en er werd ook geexposeerd. In 2006 werden de eerste plannen bekend om de Chalet Ockenburgh te slopen. Na jaren van maandelijkse verlengingen en een te hoge overnameprijs, besloten de eigenaren te stoppen met het runnen van de chalet. Deze week worden er spullen van de chalet naar de nabijgelegen villa verhuisd. De scoutinggroep "De Rimboejagers" worden de nieuwe bewoners van de voormalige chalet.
 
   
28-08-2015: Informatiebord over Romeinen op Ockenburg
Samen met een aantal 'Romeinen' heeft de Haagse wethouder Joris Wijsmuller vandaag op het Kijkduinpark een informatiebord over het Romeinse legerkamp Ockenburg onthuld. Archeologen hebben sinds de jaren '90 het eerste Nederlandse militaire kamp uit de Romeinse tijd ontdekt waar soldaten tijdelijk verbleven toen ze de kustverdediging aan het opbouwen waren. 'Het is een bijzondere vondst die nog nooit eerder in ons land is aangetroffen', aldus Wijsmuller. De vondst werd gedaan op het Roompot vakantiepark in Kijkduin. De afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag begon daar twintig jaar geleden met het opgraven van de archeologische schatten.
 
   
17-06-2015: Renovatie voor villa Ockenburg
De villa Ockenburg kan gerestaureerd worden. Als het aan de wethouder Joris Wijsmuller ligt, worden de plannen die vorig jaar werden gepresenteerd verder uitgewerkt. Het landhuis moet een klein restaurant worden. In het verderop gelegen chalet zou dan scoutinggroep De Rimboejagers moeten komen. De plannen zijn een initiatief van de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. De gemeente Den Haag trekt de portemonnee voor de restauratie en de stichting gaat de villa Ockenburg huren. Om de kosten hiervoor te drukken, gaat de stichting op zoek naar fondsen. De restauratie begint niet eerder dan februari 2016.
   
09-05-2015: Dag van het Kasteel op Ockenburgh
Aan de Dag van het Kasteel, op 25 mei tweede pinksterdag, doen 14 landgoederen mee uit de Landgoederenzone in Zuid-Holland. De makers van plan B hebben zich inmiddels verenigd in de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. De stichting heeft de krachten gebundeld met voornoemde organisaties om de Buitenplaats Ockenburgh weer tot leven te laten komen. Zij zijn dan ook vereerd dat de Dag van het Kasteel op Buitenplaats Ockenburgh wordt geopend. Er zijn tal van activiteiten op het landgoed zoals houtbewerkingsworkshops voor jong en oud, art workshops in de villa Ockenburg, een bootcamp maar ook oud hollandse spelen en een varieteit aan scoutingactiviteiten. Meer informatie en het volledige programma via deze link.


 
 
25-03-2015: Een wereld die er niet meer is...
Het boek "Een wereld die er niet meer is..." beschrijft de gebeurtenissen in de jaren 1940-1945 in de stichtingen Rosenburg en Bloemendaal te Den Haag. Beide stichtingen moesten hun patienten naar elders evacueren. Joden werden weggevoerd met een zekere dood voor ogen. Tegelijk probeerden besturen, artsen en verpleegkundigen hun patienten zo goed mogelijk te verzorgen, een prestatie van formaat. Het boek schetst het verhaal van de betrokkenen, zowel personeel als patiënten, van beide stichtingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal dat niet eerder is verteld. Uitgegeven door Uitgeverij De Graaff, ISBN 978-90-77024-81-2.
 
   
25-03-2015: Historische wandeling 1940-1945 in Loosduinen
In samenwerking met de Stichting Oud Loosduinen en onze studiegroep organiseert Bibliotheek Loosduinen op woensdag 6 mei mei een historische wandeling, met het thema Terugblik Loosduinen 1940 - 1945. De lengte van de wandeling is circa 5 kilometer en neemt 2 uur in beslag. Voordat de wandeling begint, kunt u ook de tentoonstelling ' Engelandvaarders' bekijken, en krijgt u een korte inleiding. De start en het einde zijn Bibliotheek Loosduinen. U kunt gratis meelopen, maar reserveren is verplicht. Reserveren kan bij de Bibliotheek Loosduinen. Meer informatie over de wandeling via deze link.
   
22-03-2015: "Bloemendaal-Rosenburg 1940-1945"
Van zaterdag 28 maart 2015 tot en met zaterdag 12 september 2015 zijn de deuren van het Loosduins Museum geopend voor een tentoonstelling met de titel "Bloemendaal-Rosenburg 1940-1945". Een tentoonstelling over de ervaringen in de oorlogsjaren 1940- 1945 bij de Stichtingen Bloemendaal en Rosenburg, 2 grote psychiatrische stichtingen die in Den Haag waren gevestigd. De psychiatrische ziekenhuizen werden in die oorlogsjaren ongewild betrokken bij de strijd van de Duitse bezetters. Ze werden in 1942 ontruimd door oprichting van de Atlantikwall, daarna tijdelijk weer bewoond door het kinderziekenhuis (Rosenburg) en door de inwoners van het gebied van Scheveningen (Bloemendaal). Vanaf oktober 1944 werden er V-2's afgeschoten vanaf het Bloemendaalterrein, grote verwoesting van gebouwen was het gevolg.
   
19-11-2014: Plan landgoed Ockenburgh enthousiast onthaald
De Haagse politiek is enthousiast over het plan van bewoners voor het opknappen en vervolgens beheren van het landhuis Ockenburgh en het daar omheen gelegen gebied. 'Dit verdient alle steun,' aldus het CDA-raadslid Michel Rogier. Vrijwel alle partijen in de Haagse raad vinden het prima dat de bewoners nu een kans krijgen om hun plan uit te werken. Sommige pleiten er wel voor dat die aansluiting gaan zoeken bij een kapitaalkrachtige instelling. Andere partijen, zoals de VVD, willen wel dat er een solide financieel plan komt, zodat er niet over een paar jaar eventueel problemen kunnen ontstaan en de gemeente Den Haag moet bijspringen. Volgens de wethouder Joris Wijsmuller gaat de gemeente de komende tijd intensief met de initiatiefnemers van Plan B praten, waarbij dan ook financiele constructies aan de orde komen.
 
   
29-10-2014: Bestemmingsplan Ockenburgh goedgekeurd
In een vandaag door het Haagse college goedgekeurd bestemmingsplan zijn de voorwaarden vastgelegd voor toekomstige ontwikkelingen in Ockenburgh. De International School of The Hague wil uitbreiden op de Wijndaelerweg, op de plek van de voormalige discotheek Marathon. Ook zijn er plannen om naast de school 62 woningen met parkeerplaatsen te bouwen. Naast deze herontwikkeling omvat het tevens de realisatie van 1600 m2 bvo commerciele ruimte, parkeervoorzieningen op eigen terrein en ongeveer 7000 m2 herinrichting van de openbare ruimte. De ontwikkelingen zijn vastgelegd in het ontwikkelveld C1 Wijndaelerstrip van het Masterplan Kijkduin. De documenten van het Haagse college zijn via deze link te lezen.
 
   
28-10-2014: Reddingsplan buurtbewoners krijgt serieuze kans
Het reddingsplan van buurtbewoners voor het landgoed Ockenburgh krijgt een serieuze kans. De wethouder Joris Wijsmuller gaat met hen in gesprek om de haalbaarheid van hun ideeën te onderzoeken. Dat heeft de gemeente Den Haag vandaag bekendgemaakt. Een selectieprocedure waarbij commerciele partijen werden uitgenodigd om met voorstellen voor Ockenburgh te komen, is mislukt. De inzendingen hebben niet geleid tot een winnend plan. Via een zogenoemde tender ging de gemeente Den Haag de afgelopen periode op zoek naar partijen die de gebouwen op het landgoed Ockenburgh een nieuwe permanente bestemming wilden geven. Van de 6 ontvangen plannen voldeed 1 aan de minimale vereisten, de overige 5 vielen af. Daarom krijgt plan B van de buurtbewoners nu een kans.
 
   
29-09-2014: Buurtbewoners willen landgoed kopen voor een euro
Buurtbewoners willen het zwaar vervallen landgoed Ockenburgh voor een euro van de gemeente Den Haag kopen. Het is al jaren onduidelijk wat er met het landgoed moet gaan gebeuren. Op dit moment ligt er een plan van vakantiepark Kijkduin voor de bouw van een hotel, maar buurtbewoners hebben nu zelf een plan B bedacht. Na een volledige historisch verantwoorde restauratie moeten het landhuis, het chalet en de boswachterswoning een compact hotel worden, met een uitgebreid evenementenprogramma en een pluktuin. De buurtbewoners pakken het serieus aan met de opgerichte Stichting Buitenplaats Ockenburgh. Door samen te werken met een architect, een fondsenwerver en de plaatselijke scoutingvereniging hopen de buurtbewoners dat de politiek voor hun plan gaat. Michiel Rogier van het CDA is enthousiast over het plan. Ook de Haagse Stadspartij ziet plan B zitten. Dinsdag buigt de gemeenteraad zich over beide plannen.
 
   
16-09-2014: Buren hebben plannen voor Ockenburgh
Omwonenden van het historische landgoed Ockenburgh presenteren eind deze maand een ’plan B’ voor de toekomst van de buitenplaats, zo meldt De Telegraaf. Voor het landhuis, dat in 1650 is gebouwd als buitenplaats waren grootse plannen. Er moest een luxehotel komen en het landgoed zou deels worden volgebouwd om het de gasten en congresgangers zo aangenaam mogelijk te maken. Veel buurtbewoners vonden die plannen niets, na jaren van protest en veel politieke debatten in het stadhuis trok uiteindelijk de investeerder het plan terug. De hotelplannen zijn uiteindelijk geannuleerd vanwege de parkeergarage-eis van het stadhuis. De omwonenden komen eind september met eigen plannen om de politiek te overtuigen.
 
   
25-08-2014: Werkzaamheden op landgoed Ockenburgh
De werkzaamheden om het groen op het landgoed te herstellen zijn inmiddels begonnen. Op het landgoed worden de bomen, de gazons en de wandelpaden hersteld of opnieuw aangelegd: de zichtlijnen naar het oude landhuis/villa worden hersteld, wordt de verlichting van de oprijlaan aangepast, wordt de brug naar de oever van de spiegelvijver vernieuwd en komt er een wandelpad rond de Zwitserse partij. Dit is een mooi oud eikenbos dat grotendeels in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Door dit eikenbos voor het publiek af te sluiten, kan het weer tot rust komen. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar, waarbij het landgoed gewoon voor het publiek open is.
   
31-07-2014: Het Romeinse verleden van een vakantiepark
TV West is gestart met een 6-delige serie over de archeologie in Den Haag. In 'Achter de scherven' duikt Fred Zuiderwijk in de wereld van de archeologie. ZIjn speurtocht begint op het vakantiepark bij Ockenburg, dat een Romeins verleden heeft. De zoektocht naar het kleine Romeinse fort op Ockenburg werd uitgezonden op dinsdag 22 juli, maar is via deze link alsnog te bekijken. In de jaren negentig leidde onderzoek op Ockenburg tot de vondst van sieraden, luxe aardewerk en een Romeins fort. Daarmee werd het vermoeden bevestigd dat op Ockenburg in die tijd een Romeinse nederzetting was. Nu zijn er aanwijzingen dat er op deze locatie ook een kleiner tijdelijk Romeins fort zou zijn geweest.
 
   
21-06-2014: Eerste paal geslagen voor verslavingskliniek
Gisteren is op het landgoed Ockenrode de eerste paal geslagen van de nieuwe verslavingskliniek van Mirage Addication Care Company. In het nieuwe centrum komen 40 bedden voor intensieve verslavingszorg, een polikliniek en therapieruimtes. Het gebouw komt uit 2 delen te bestaan, namelijk een te restaureren historisch pand (de villa Ockenrode) met een nieuwe vleugel. De bestaande aanbouw uit de jaren '60 is inmiddels gesloopt en wordt dus vervangen door een nieuwe, grotere aanbouw. De nieuwbouw komt los te staan van de villa Ockenrode en wordt gekoppeld via een nieuwe verbinding. Het complex moet in de zomer van 2015 worden opgeleverd en in gebruik genomen.
   
17-05-2014: Kunstgras ADO Den Haag is verhuisd naar SV Die Haghe
Het kunstgrasveld waar ADO Den Haag het afgelopen seizoen zijn thuiswedstrijden op heeft afgewerkt, heeft een nieuwe bestemming. Het ligt nu op het sportpark Ockenburgh in Den Haag, op het terrein van SV Die Haghe. Vanwege het wereldkampioenschap hockey komt nu een tijdelijke hockeymat in het Kyocera Stadion te liggen. Dat wordt na het wereldkampioenschap vervangen door voetbalkunstgras. Dat blijft dan de komende jaren in het Kyocera Stadion liggen. De leerlingen van de International School of The Hague (ISH) zullen gebruik gaan maken van het kunstgrasveld, net als de leden van de clubs SV Die Haghe, Toofan en PGS/VOGEL
 
   
27-03-2014: Historische wandeling 1940-1945 in Loosduinen
In samenwerking met de Stichting Oud Loosduinen, de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen en onze studiegroep organiseert Bibliotheek Loosduinen op woensdag 14 mei een historische wandeling, met het thema Terugblik Loosduinen 1940 - 1945. De lengte van de wandeling is circa 6 kilometer en neemt 2 uur in beslag. De start en het einde zijn Bibliotheek Loosduinen. U kunt gratis meelopen, maar reserveren is verplicht. Reserveren kan bij de Bibliotheek Loosduinen. Meer informatie over de wandeling via deze link. De historische wandeling wordt geopend door Ton Bos, voorzitter van de Stichting Herdenking Militaire Erehof 's-Gravenhage.
 
   
25-02-2014: ADO-kunstgrasmat naar Sportpark Ockenburgh
Het kunstgrasveld van ADO Den Haag gaat definitief naar Sportpark Ockenburgh. De VVD wilde dat het voetbalveld naar HBS Craeyenhout verplaatst wordt omdat die vereniging lange wachtlijsten heeft. Maar het veld gaat toch naar Ockenburgh. Wel zal de gemeente bijdragen aan het aanleggen van een kunstgrasveld bij HBS. De kunstgrasmat moet begin mei uit het ADO-stadion worden gehaald om tijdig het WK-Hockeyveld aan te kunnen leggen. Het college van burgemeester en wethouders heeft gekozen om het veld te verplaatsen naar Sportpark Ockenburgh. Daarvoor is gekozen vanwege de financiën. De leerlingen van de International School of The Hague (ISH) zullen gebruik gaan maken van het veld, net als de leden van de clubs Die Haghe, Toofan en PGS/VOGEL.
 
   
18-02-2014: Gebouwen landgoed Ockenburgh in verkoop
De monumentale villa op het Landgoed Ockenburgh, de bijbehorende dienstwoning en het chalet gaan in de verkoop. De gemeente Den Haag gaat op zoek naar partijen die de gebouwen op het landgoed een nieuwe permanente bestemming willen geven. Dat moet passen binnen het bijzondere karakter van het Landgoed Ockenburgh. De gemeente vindt het belangrijk dat het monumentale landhuis Ockenburgh publiek toegankelijk is. Tevens heeft het college van burgemeester en wethouders 1,6 miljoen euro vrijgemaakt voor een grondige renovatie van het landgoed. Eind 2014 moeten de werkzaamheden zijn afgerond waardoor het landgoed weer in oude luister hersteld is. Lees hier het volledige persbericht van de gemeente Den Haag.
 
   
12-02-2014: Kunstgrasmat ADO Den Haag verhuist naar Ockenburgh
De veel besproken grasmat van ADO Den Haag verhuist na het seizoen naar het Sportpark Ockenburgh. Dat schrijft het AD vandaag. De elftallen van Die Haghe, PGS en Toofan en de leerlingen van The International School worden de vaste gebruikers van het kunstgras. Op 6 mei wordt het grasveld uit het Kyocera Stadion gehaald, zodat het in juni op Sportpark Ockenburgh gebruikt kan worden. Het kunstgrasveld deed in oktober vorig jaar veel stof opwaaien. Eerst lag er namelijk een veld van natuurgras, maar omdat de afwatering slecht werkte, was dat veld veranderd in een knollenveld. Na overleg met de KNVB is toen besloten om snel kunstgras aan te laten leggen.
 
   
11-02-2014: Bijzondere archeologische vondsten
Onlangs werden de archeologen, tijdens het onderzoeken van vondsten uit Ockenburgh, verrast door twee bijzondere vondsten. Zij vonden een Romeins masker en godenbeeldje. In de jaren 90 waren er opgravingen in Ockenburgh. Dit onderzoek wordt nu uitgewerkt. Daarbij komen regelmatig verrassende vondsten tevoorschijn. Lees meer
   
6-10-2013: Onderhoud villa Ockenburg
Eindelijk is het zover, op maandag 14 oktober jongstleden is de gemeente Den Haag gestart met de onderhoudswerkzaamheden aan de villa Ockenburg. Deze week wordt de bouwplaats ingericht en worden er steigers geplaatst. De werkzaamheden zelf beginnen volgende week en bestaan onder andere uit het opknappen van het zinken dak, de luifel, het balkon en de dakgoten. Na de onderhoudsbeurt zal de villa weer voor een groot deel in oude staat hersteld zijn. Half december moeten de werkzaamheden aan de villa zijn afgerond. Eind dit jaar wordt er een begin gemaakt met het opknappen van het omliggende landgoed.
 
   
21-08-2013: Rondleidingen Ockenburg op Open Monumentendag
Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september worden er 3 rondleidingen door Ockenburg verzorgd. Deze rondleidingen voeren langs bijzondere plekken uit de periode 1940-1945 en starten bij de bunker aan de Machiel Vrijenhoeklaan om 10:00 uur, 12:00 uur en 14:00 uur. Elke rondleiding duurt ongeveer 1 uur. De deelname aan de rondleidingen is gratis en reserveren is niet vereist. De rondleidingen vinden alleen onder droge weersomstandigheden plaats.
   
13-08-2013: Deel Romeinse malienkolder op Ockenburg
Een ijzerklompje dat bij het Haagse landgoed Ockenburg werd opgegraven is kort geleden schoongemaakt en blijkt een speciale archeologische vondst te zijn. De restaurator verwijderde een dikke laag roest en zag tevens een heleboel kleine ringetjes. De ringetjes zijn onderdeel van een Romeinse malienkolder. In de gemeente Den Haag is het al de tweede keer dat een deel van een malienkolder opgegraven wordt. Stukken malienkolder worden bijna nooit gevonden of herkend. Meer over deze speciale archeologische vondst is hier te lezen.
   
17-07-2013: Mechanische kruisboogpijlpunt op Ockenburg gevonden
Op Ockenburg is een mechanische kruisboogpijlpunt gevonden. De pijlpunt is een verrassing voor de conservator en archeoloog die de ijzeren voorwerpen van de Romeinse opgraving op Ockenburg conserveren en bestuderen. De kleine vondst blijkt onderdeel van een ‘zwaar’ Romeins wapen. Het voorwerp is niet meer dan 5,5 centimeter lang. De pijlpunt heeft een piramide-vormige kop van massief ijzer, met een ronde cilinder voor de bevestiging aan de houten pijlschacht. Meer over de vondst is hier te lezen.
   
21-06-2013: Zes miljoen voor landgoed en museum
De gemeente Den Haag steekt een bedrag van 6 miljoen euro in onder meer het opknappen van het landgoed Ockenburg en de overkapping van de binnentuin van het Gemeentemuseum. Dat hebben Burgemeester en Wethouders bekend gemaakt. Zolang er namelijk geen plannen zijn voor de villa op het landgoed Ockenburg staat tegelijk ook het opknappen van het landgoed stil. Voor de zomer wordt de raad verder geinformeerd over het vervolg van de villa Ockenburg. Lees hier de brief van het college.
   
12-06-2013: Hagenaars willen restaurant in villa Ockenburgh
Villa Ockenburgh op het landgoed Ockenburgh moet een restaurant worden met betaalbare gezonde happen. Dat vinden 3 Hagenaars die zich het lot van de bouwvallige villa hebben aangetrokken. Hotelier Yvonne Hereijgers, stedenbouwkundige Jolanthe Soet en initiatiefneemster Petra Brekelmans willen naast een restaurant ook een educatiecentrum in het gebouw. 'Kinderen moeten daar alles kunnen leren over de historie van Ockenburgh en bijvoorbeeld de zandmotor', zegt Brekelmans. Het volledige artikel is via deze link te lezen.
   
16-04-2013: Historische wandeling 1940-1945 in Loosduinen
In samenwerking met de Stichting Oud Loosduinen, Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen en onze studiegroep organiseert Bibliotheek Loosduinen op woensdag 8 mei een historische wandeling, met het thema Terugblik Loosduinen 1940 - 1945. De lengte van de wandeling is circa 6 kilometer en neemt 2 uur in beslag. De start en het einde zijn Bibliotheek Loosduinen. Hebt u belangstelling ? Meldt u dan zich van tevoren aan bij deze bibliotheek. Meer informatie over de wandeling via deze link
   
18-12-2012: Plan hotel Ockenburg van de baan
De bouw van een hotel en congrescentrum op het landgoed Ockenburg is van de baan. Wethouder De Jong heeft het plan ingetrokken omdat de projectontwikkelaar die het hotel zou bouwen niet kan leven met een aangepast voorstel van de gemeente. Daarom is de bouw onhaalbaar geworden, schrijft De Jong aan de gemeenteraad. Bewoners en natuurorganisaties hebben zich lang verzet tegen de nieuwbouw omdat het te groot en te hoog zou zijn.
   

01-10-2012: "Het landgoed Ockenburgh door de jaren heen"
Van zaterdag 29 september 2012 tot en met zaterdag 30 maart 2013 zijn de deuren van het Loosduins Museum aan de Margaretha van Hennebergweg 2
geopend voor een tentoonstelling met de titel "Het landgoed Ockenburgh door de jaren heen". Uitgaande van het jaarthema 2012 'Historische Buitenplaatsen' heeft de "Stichting Oud Loosduinen" gemeend om aan de buitenplaats "Ockenburgh" en de diverse activiteiten die er in de loop der jaren op het omringende landgoed hebben plaatsgevonden, aandacht te besteden. De Studiegroep Historisch Ockenburg leverde een aantal foto's voor deze tentoonstelling en was tevens als genodigde bij de opening van deze tentoonstelling aanwezig.

   
25-07-2012: 'Romeinse Fort van Ockenburgh' te zien op expositie
In het Museon in Den Haag opent op zaterdag 28 juli de tentoonstelling 'Het Romeinse Fort van Ockenburgh' . Het museum wil laten zien hoe het dagelijks leven in een Romeins fort zich afspeelde rond het jaar 150 na Christus. In de jaren negentig leidde onderzoek door de afdeling archeologie van de gemeente tot de vondst van sieraden, luxe aardewerk en een Romeins fort. Op de expositie in het Museon is onder andere een reconstructie te zien in de vorm van een maquette en tekeningen. De expositie is te zien tot en met 31 oktober.
   
10-05-2012: Tentoonstelling over een Romeins fort op Ockenburg
Van 6 tot en met 29 juni is in het atrium van het stadhuis de tentoonstelling: 'Aanvalluh': een Romeins fort bij Ockenburg te zien. Ockenburg bij Kijkduin is de grootste Romeinse vindplaats in Den Haag. De belangrijkste ontdekking was een klein Romeins fort. Tijdens het onderzoek  werd duidelijk dat er ruiters gelegerd waren. Zij konden snel uitrukken om invallen vanuit zee af te slaan. Bij het fort zijn onder andere 3 paardenskeletten gevonden, waarvan er 1 in het Museon te zien is.
   
10-04-2012: Historische wandeling 1940-1945 in Loosduinen
In samenwerking met de Stichting Oud Loosduinen, Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen en onze studiegroep organiseert Bibliotheek Loosduinen op woensdag 9 mei een historische wandeling, met het thema Terugblik Loosduinen 1940 - 1945. De lengte van de wandeling is circa 6 kilometer en neemt 2 uur in beslag. De start en het einde zijn bibliotheek Loosduinen. Meer informatie over de wandeling via deze link.
   
02-09-2011: SP en CDA willen opheldering over landgoed
De Haagse SP en het CDA willen weten hoe het zit met het Haagse landgoed Ockenburgh. Deze week meldde Omroep West dat de bouw van het luxe hotel op het landgoed niet door gaat. Ook wil de beheerder van het landgoed Ockenburg, het Zuid-Hollands Landschap, entree gaan heffen. Ingrid Gyomorie van de SP vraagt zich af wie er nu verantwoordelijk is voor het landgoed en hoe het kan dat de bouw ineens niet doorgaat. Zij heeft hierover vragen gesteld aan het college. Bron: RTV West
   
01-09-2011: Bezoek landgoederen mogelijk niet meer gratis
Bezoekers van parken en landgoederen moeten mogelijk betalen. Het Zuid-Hollands Landschap denkt erover om een entreeprijs te rekenen voor tientallen groengebieden in de provincie. Door bezuinigingen heeft de organisatie te weinig geld voor beheer en onderhoud van de landschappen. Andere manieren om inkomsten te verwerven zijn niet gelukt. Zo was er een plan om in het Haagse landgoed Ockenburgh een hotel te ontwikkelen, maar geen enkele ondernemer durfde het aan. Bron: RTV West
   
24-12-2010: Chalet Ockenburgh mag langer blijven
Het bekende Chalet Ockenburgh mag langer blijven dan gedacht. De uitbaters, vader en zoon Leinweber, hebben dat bevestigd gekregen van de gemeente Den Haag. De chalet Ockenburgh moest oorspronkelijk begin 2011 plaatsmaken, omdat het landgoed een metamorfose ondergaat. "We zijn blij dat we tot na de zomer mogen blijven", aldus zoon Arno Leinweber. Het CDA en de Haagse Stadspartij hebben de uitbaters van Chalet Ockenburgh toch nog een mooie kerst kunnen bezorgen. Door een slimme interventie wist men een naderende ontruiming van het chalet te voorkomen.
   
18-12-2010: Beheer landgoed Ockenburg overgedragen
Het beheer van het landgoed Ockenburg is door de gemeente  Den Haag overgedragen aan de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Wethouder Sander Dekker deed dit op symbolische wijze door Michiel Houzagers, directeur van het Zuid-Hollands Landschap, ter plekke, nabij de villa Ockenburg, een spade met daarop het logo van het Zuid Hollands Landschap te overhandigen. Het 24 hectare grote landgoed wordt komende jaren door beide partijen opgeknapt. Het landhuis wordt een luxe hotel en het chalet moet plaatsmaken voor een theehuis.

 

 

This site was last modified on 30/11/2022 at 16:10. (c) Landgoed-Ockenburg 2010-2022