Landgoed Ockenburg

Aankoop landgoed Ockenburg

In de vergadering van de gemeente van 3 augustus 1931 besloot de Raad zonder een hoofdelijke stemming tot de aankoop van het landgoed met bijbehorende gronden, bos en dergelijke ter grootte van 34.26.28 hectare voor de prijs van ƒ 900.000,- of circa ƒ 2,60 per vierkante meter. Deze uit een oogpunt van natuurschoon waardevolle landgoed was aan 3 zijden omgeven door de eigendommen van de NV Bouwgrond Maatschappij Ockenburg, waarin de gemeente aandeelhoudster was voor 4/5 van het gehele kapitaal, terwijl deze aansloot aan fraaie beboste gedeelten van de gronden van deze NV zodat later een aaneengesloten bos- en parkcomplex van belangrijke omvang kon worden verkregen. De kern waar het bij de aankoop om ging behoorde toe aan de Maatschappij Heesterkwartier met als enig aandeelhouder, de heer Menten.

Nadat het landgoed door de gemeente was aangekocht, werd al direct de vraag gesteld of het landgoed spoedig voor het publiek zou worden opengesteld maar daarvan bleek voorlopig nog geen sprake te zijn. Een besluit dienaangaande kon pas genomen worden, als Gedeputeerde Staten het raadsbesluit hadden goedgekeurd en de overdracht had plaats gevonden. De verwachting was dat dit wel een lange tijd zou kunnen gaan duren, diep in september 1931, eerder tot de gemeente Den Haag de beschikking had over het landgoed Ockenburg. Dan moest de plantsoenendienst aan het werk en eerst daarna kon nagedacht worden over een bestemming van het landgoed Ockenburg. Na de aankoop door de gemeente werd medio augustus 1931 bekend dat de eigenaar van het landgoed, de heer Menten, de gemeente zou gaan verlaten.

Begin november 1931 werd bekend dat het landgoed voor het publiek was opengesteld. Velen maakten toen al van de gelegenheid gebruik om het prachtige landgoed te bezoeken. Vooral op de zondag was het er buitengewoon druk en maakten velen een wandeling door het mooie, wel aangelegde bos. Begin oktober 1931 werd al bekend dat onder zekere voorwaarden, bij wijze van proef, met ingang van 1 januari 1932, aan de leden van de Algemeene Vereeniging voor Natuurbescherming 's-Gravenhage, toegang tot de terreinen van de maatschappij Ockenburgh zou worden verleend. Dit wel op vertoon van de lidmaatschapskaart met pasfoto's en handtekening van de houder. Het verwerven van een afzonderlijke toegangskaart werd dan overbodig.

This site was last modified on 24/03/2024 at 12:16. (c) Landgoed-Ockenburg 2010-2024