Landgoed Ockenburg

Tegenstand

De bouw van het congreshotel riep ook tegenstand op. De architect Leon Thier begon in juli 2012 een handtekeningenactie tegen de bouw van een hotelflat naast de villa/landhuis Ockenburg. Volgens Thier werd de nieuwbouw veel hoger dan de villa/landhuis. Hij noemde het ontwerp te groot, te hoog en te massaal. Dat paste volgens de architect daarom niet in de 'prachtige, natuurlijke en beschermde omgeving' van Ockenburg. Een maand later wilde de Haagse Stadspartij opheldering over de bouw van het hotel op het landgoed. Volgens deze lokale partij zou er 3000 vierkante meter bos verdwijnen. 

Op zaterdag 8 september 2012 organiseerde het wijkberaad Kom Loosduinen, met de ondersteuning van de Commissie Loosduinen, een waarheidsgetrouwe 3D-presentatie van de nieuwbouwplannen op Ockenburg. Dit gebeurde eveneens in samenwerking met de architect Leon Thier en de bouwkundig tekenaar Rob Crouwell. Deze presentatie vond plaats in het Chalet Ockenburgh. De in het voorjaar door de gemeente gepresenteerde nieuwbouwplannen gaven geen volledige en juiste indruk; de 3D-presentatie zou namelijk een zeer ingrijpende aantasting van het monumentale Landhuis laten zien door de daarachter geplande ruimte voor nieuwbouw. Ook zou een behoorlijk deel van het bos gekapt moeten worden om plaats te maken voor dit hotel, midden in een beschermd natuurgebied. De  zaal in het Chalet Ockenburgh zat bomvol met verontruste buurtbewoners en een aantal raadsleden. In een computeranimatie van Leon Thier en Rob Crouwell was goed te zien dat het 80 meter lange en 19 meter hoge flatgebouw het landhuis volledig zal gaan overschaduwen. Ook was duidelijk te zien dat de parkeerplaats, naast de nieuwbouw, nog een flinke hap extra zou gaan nemen uit het beschermde Natura 2000 gebied. Clara Visser van de Bomenstichting maakte duidelijk dat er met het rooien van 3000 m² een flink stuk uniek binnenduinrandbos verloren gaat. Op het argument van de wethouder dat deze vierkante meters gecompenseerd zouden gaan worden door wat stukken wandelpad terug te geven aan de natuur, liet ze stellig weten dat men dan nog een halve eeuw moest wachten voordat het dezelfde kwaliteit zou hebben.

In een korte tijd waren er ruim 1500 handtekeningen opgehaald van verontruste buurtbewoners en parkbezoekers. Deze werden op de bijeenkomst overhandigd aan raadslid Tobias Dander van D66. De Haagse Stadspartij had tijdens die zomer een flink aantal kritische vragen gesteld aan de wethouder over de voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan op Ockenburg. Na de 3D-presentatie binnen, werden alle aanwezigen meegenomen naar het landgoed Ockenburg om vanuit diverse perspectieven te zien hoe de nieuwbouwplannen de boventoon zou gaan voeren op het landgoed. Met rood-wit gestreept lint hadden de buurtbewoners de omtrek van nieuwbouw en parkeerplaats uitgezet zodat inzichtelijk werd hoeveel natuur verloren zou gaan. Een aantal raadsleden betoogde dat de gemeente Den Haag wel tevreden mocht zijn dat een marktpartij zich bereid toonde om het achterstallig onderhoud aan het landgoed en landhuis voor zijn rekening te nemen. Maar Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij waarschuwde voor het feit dat de stad met deze plannen één van haar unieke kwaliteiten op het spel zet. Alleen al het feit dat de projectontwikkelaar liet weten dat er geen geld was voor het inpandig parkeren gaf volgens van Vulpen al aan dat men moest vrezen voor het karakter van het landgoed en de villa/landhuis. Dat kwam doordat de raad vooraf geen duidelijke kaders had gesteld. Van Vulpen ondersteunde het voorstel van de bewoners en van de Commissie Loosduinen om eerst een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteiten van het gebied te doen en op basis daarvan te gaan kijken hoe een plan er in de toekomst uit kon komen te zien. De projectontwikkelaar ging volgens de wethouder voorlopig toch nog niet aan de slag.

Na afloop deden een aantal raadsleden van de coalitiepartijen de toezegging dat ze opnieuw willen kijken of de planvorming niet zorgvuldiger kon. Daar waren nog een paar extra weken voor want de besluitvorming in de raad over het bestemmingsplan was verschoven naar 11 oktober 2012 omdat op die dag de Raad van State (Rvs) een uitspraak zou doen over een procedure die op dat moment nog liep, dit naar aanleiding van de Natuurbeschermingsvergunning die de provincie had verstrekt.

Nieuw overleg
Op 26 september 2012 behandelde de raadscommissie Ruimte de bouwplannen voor Ockenburg. De omwonenden van het landgoed en de ontwikkelaar kregen nog een maand de tijd om met elkaar te gaan praten over aanpassingen van het plan. Die handreiking deed de Haagse wethouder Marjolein de Jong van D66 die ochtend tijdens een commissievergadering over de toekomst van Ockenburg. Ook bleek dat er in de gemeenteraad en in de buurt grote bezwaren waren tegen de renovatie van de villa/landhuis. Ook de bewoners vonden het voorstel van Nova Development veel te ambitieus. De ontwikkelaar zou niet alleen de villa/landhuis renoveren, maar er een grote vleugel aanbouwen. Eerder in 2012  werd duidelijk dat de plannen waren aangepast. Dit omdat het oorspronkelijke voorstel vanwege de crisis niet meer haalbaar was. Het congrescentrum zou kleiner worden, het hotel kreeg minder kamers en een ster minder. Groot punt van kritiek was verder dat het parkeren oorspronkelijk helemaal onder de grond zou gebeuren en veranderde naar ook 66 plekken boven de grond.

Buurtbewoners waren dus behoorlijk fel tegen de plannen, zo bleek tijdens deze vergadering. Volgens Ineke Weijs van het Wijkberaad Kom Loosduinen was de nieuwbouw te groot in vergelijking met het bestaande gebouw. Natuurorganisaties maakten ook nog eens duidelijk dat zij tegen het kappen waren van tientallen bomen. In de gemeenteraad leefden er vooral zorgen over de parkeerplaatsen want die boven de grond aanleggen noemde raadslid Marieke Bolle van de PvdA een ‘oplossing uit de vorige eeuw’. Ook wilden veel partijen een garantie dat de nieuwbouw niet hoger werd dat het bestaande gebouw. De wethouder De Jong deed tijdens de vergadering de belofte dat zij zou aandringen bij de ontwikkelaar en de bewoners om nog eens te gaan praten over alternatieven. Zij kregen daarvoor een maand de tijd. Dit leidde tot grote boosheid bij Bart van den Berg van Nova Development. Hij verklaarde dat de nieuwbouw prima zou passen bij het bestaande en wilde alleen praten als de gemeente bereid was de prijs die zijn bedrijf betaalde voor de grond te verlagen.

This site was last modified on 24/03/2024 at 12:16. (c) Landgoed-Ockenburg 2010-2024