Vliegveld Ockenburg

Plaquettes

Onder grote belangstelling onthulde burgemeester Van Aartsen op zaterdag 13 juli 2013 de plaquettes op de portierswoning bij de ingang van het sportpark Ockenburg aan de Wijndaelerweg in Den Haag. Op de plaquettes zijn de namen van 83 militairen aangebracht die in mei 1940 sneuvelden tijdens de Slag om Ockenburg. Tevens is een informatiebord aangebracht waarop een korte beschrijving staat welke gebeurtenis er heeft plaatsgevonden. 

Genodigden en belangstellenden werden gastvrij ontvangen in The International School of The Hague aan het Wijndaelerduin. Deze school is in 2007 in gebruik genomen en staat op een deel van het voormalig hulpvliegveld Ockenburg. In het theater van de school werden toespraken gehouden. De burgemeester zei in zijn toespraak dat Den Haag niet bescheiden moet zijn over de ellende die de stad in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt zoals het bombardement op het Bezuidenhout. 'In de slag om Ockenburgh betaalde vele dappere mannen de hoogste prijs voor onze vrijheid. Onze stad werd zwaar getroffen'. Na de toespraak van burgemeester Van Aartsen volgden er toespraken van dhr. Kool van de Stichting Handhaving Traditien Garderegiment Grenadiers en Jagers, de zoon van de gesneuvelde kapitein Boot, de Stichting Militaire Erehof 's-Gravenhage en de Studiegroep Historisch Ockenburg. Hierna begaf de stoet zich naar de portierswoning, hier stond een erewacht opgesteld van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. De ceremonie werd besloten met een hoornblazer van het regiment en het zingen van het Wilhelmus. Na de onthulling nam de burgemeester uitgebreid de tijd om te spreken met nabestaanden.

De plaquettes zijn een initiatief van de Stichting Militaire Erehof 's-Gravenhage en de Studiegroep Historisch Ockenburg. Ze zijn tot stand gekomen na een jarenlange studie en onderzoek. Van veel gesneuvelden militairen is er achtergrondinformatie gevonden over de omstandigheden waaronder zij zijn gesneuveld. Zowel stichting als studiegroep vonden de tijd rijp voor een permanent gedenkteken aan de strijd die op Ockenburg is geleverd. Op verzoek heeft de gemeente Den Haag de portierswoning op 10 mei 2013 op de gemeentelijke monumentlijst geplaatst. Twee maanden erna werden de plaquettes geplaatst en onthuld. 

Onthulling plaquettes 13 juli 2013

(Foto: Roel Wijnants)
 

Klik hier voor de lijst de namen van de gesneuvelden militairen inclusief achtergrond informatie.

Klik hier voor de lijst (PDF) met alle namen van de 83 gesneuvelden militairen, klik hier voor de tekst van het informatiebord (PDF).

Klik hier voor de toespraak van de Studiegroep Historisch Ockenburg (PDF).

This site was last modified on 12/05/2024 at 19:27. (c) Vliegveld-Ockenburg 2001-2024