Vliegveld Ockenburg

20 jaar vliegveld Ockenburg.net

In augustus 2022 was het precies 20 jaar geleden dat de website over het voormalig vliegveld Ockenburg is gelanceerd. Begin 2001 begon Gerko van Ojen met het onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis van het vliegveld. De interesse hiervoor was jaren daarvoor aangewakkerd door zijn vader.

Als kind wandelde hij regelmatig door het park Ockenburg en daarbij vertelde zijn vader over een vliegveld dat daar ergens aan het begin van de oorlog geweest moest zijn, waar precies wist hij niet. Verder vertelde hij over een neef die bij de Grenadiers diende en bij het vliegveld gevochten had. Dit verhaal is altijd in gedachten gebleven en begin 2001 besloot Gerko om onderzoek te gaan doen. Toen de eerste resultaten daar waren werd besloten hiervoor een website te ontwikkelen. Destijds was er weinig informatie te vinden over het vliegveld op internet. Overigens bleek dat de vlieggeschiedenis op Ockenburg verder terugging dan alleen mei 1940. Het idee was de website steeds een beetje verder uit te breiden.         

Sinds 2006 werkt Ronald Vrolijk mee aan de website. Bij het onderzoek naar de vliegveld geschiedenis kwam ook de nodige informatie over het landgoed Ockenburg naar boven. Om deze informatie te kunnen delen is besloten hiervoor in 2010 een aparte website te lanceren t.w. www.landgoed-ockenburg.net.

Eind 2010 hebben Ronald en Gerko besloten de krachten te bundelen en hebben hiertoe Studiegroep Historisch Ockenburg (SGHO) in het leven geroepen. De komende jaren zullen we dan ook enthousiast doorgaan met het verzamelen van informatie en deze publiceren op de vliegveld Ockenburg website. Afgelopen jaren is gebleken dat er veel belangstelling voor dit stukje geschiedenis is, naast de vele reacties die we ontvingen was er bovendien vanuit de media, van zowel de schrijvende pers als radio en TV, ruim aandacht.

De website is naast heel veel archiefonderzoek mede ontstaan door gesprekken en (mail)contact met tal van mensen. Zonder deze contacten zou deze website nooit geworden zijn wat het nu is. De Studiegroep wil een ieder bedanken die ons de afgelopen 20 jaar, in welke vorm dan ook, heeft geholpen bij het mogelijk maken van Vliegveld-Ockenburg.net.

 

This site was last modified on 12/05/2024 at 19:27. (c) Vliegveld-Ockenburg 2001-2024