Vliegveld Ockenburg

Actueel

29-09-2019: Oorlogsvlieger Hellendoorn overleden
Reserve 1e luitenant en waarnemer Hans Hellendoorn overleed deze week. Hij werd 100 jaar. Hellendoorn was de laatste luchtmachter die in 1940 met een Fokker C V tegen de Duitse invaller ten strijde trok. Hij wordt zaterdag in Assen begraven. Op 12 mei vloog hij met nog 3 C V's naar het Rotterdamse vliegveld Waalhaven, naar Delft en naar Ockenburg. Omdat het niet goed mogelijk was onderscheid te maken tussen Nederlandse en Duitse troepen, keerden de vliegtuigen weer om. Hellendoorn ontving na de oorlog het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Verzetsherdenkingskruis. Voor zijn medewerking aan het gedenkteken op Soesterberg voor de gevallenen van het Wapen der Militaire Luchtvaart kreeg hij het Ereteken voor Verdiensten in brons.
   
14-07-2019: Kees Oversier overleden
Vandaag overleed op 98-jarige leeftijd Kees Oversier, drager van het Bronzen Kruis en het Verzetsherdenkingskruis. Op 10 mei 1940 was de vaandrig Oversier gelegerd in de buurt van het vliegveld Ockenburg bij Loosduinen en was ook sectiecommandant van het 1e bataljon Grenadiers. Op 19 december 1946 ontving hij in Semarang het Bronzen Kruis voor zijn moedige optreden op 11 mei 1940 tegen Duitse troepen, door op eigen initiatief en onder vijandelijk mitrailleurvuur, toch de Belvedère aan de Monsterseweg te heroveren. Kees Oversier wordt op 22 juli op de begraafplaats Essenhof in Dordrecht begraven.
   
16-04-2018: Korte reportage Omroep West
Omroep West maakte gisteren tijdens onze rondleiding een korte reportage, voor zowel televisie als voor de radio, over de Duitse invasie op Ockenburg in mei 1940. Ook een tweetal deelnemers werden geinterviewd over hun deelname aan onze rondleiding. Deze korte reportage is via deze link te bekijken. Het korte radio-fragment in het programma "Muijs in de Morgen" met de Studiegroep Historisch Ockenburg is te beluisteren via deze link.
   
11-10-2017: Het geheim van Ockenburgh
Tomas Ross is een van de bekendste thrillerschrijvers van ons land. Succesvol scenarioschrijver van films en TV-series alsmede meervoudig winnaar van de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse detective. Zijn immense kennis van zaken over het spel van de geheime diensten rondom de Tweede Wereldoorlog in Den Haag zal hij in de Kasserie Ock uit de doeken doen, ditmaal over het geheim van Ockenburgh.De lezing van Tomas Ross, over wat zich op en rond het landgoed afspeelde in mei 1940, is op woensdag 1 november om 20:00 uur in de Kasserie Ock. Meer informatie en reserveren via deze link.
   
05-05-2017: Herdenking Militair Erehof 's-Gravenhage
Op woensdag 10 mei organiseert de Stichting Herdenking Militaire Erehof 's-Gravenhage weer een herdenking ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen die bij de slag om de Residentie in mei 1940 sneuvelden. De stichting roept u om, zover al niet gedaan, zich aan te melden voor de herdenking. Deze herdenking zal worden gehouden op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Den Haag en begint om 16:00 uur. Meer informatie over deze herdenking
via deze link. Het is de achtste herdenking op rij. Het monument op het Militaire Erehof werd in 2013 door het VCL geadopteerd.
   
13-04-2017: Historische wandeling 1940-1945 in Loosduinen
In samenwerking met de Stichting Oud Loosduinen en onze studiegroep organiseert Bibliotheek Loosduinen op woensdag 3 mei weer een historische wandeling, met het thema Loosduinen in de Tweede Wereldoorlog. De lengte van de wandeling is circa 5 kilometer en neemt ruim  2 uur in beslag. Voordat de wandeling begint, kunt u ook de tentoonstelling over kamp Rees bekijken en krijgt u een korte inleiding. De start en het einde zijn Bibliotheek Loosduinen. U kunt gratis meelopen, maar reserveren is verplicht. Reserveren kan bij de Bibliotheek Loosduinen. Meer informatie over de wandeling via deze link.
   
11-05-2016: Plaquette overgedragen
Op 10 mei 1940 sneuvelde de Jager Dirk van der Linden
tijdens de opmars van Monster naar Ockenburg door gevechten om de Belvedere aan de Monsterseweg. Het personeel van V&D te Haarlem verzamelde geld in en al in de zomer van 1940 hing op de tweede etage van het gebouw een plaquette. Na het faillissement van V&D was het onbekend wat er met de plaquette zou gebeuren. Na contacten tussen de curatoren van V&D, de familie van Dirk van der Linden en de Stichting Militaire Erehof 's-Gravenhage is de plaquette gistermiddag, voor aanvang van de herdenking op het Militaire Erehof, door de familie aan de Stichting overgedragen.
   
25-04-2016: Herdenking Militair Erehof 's-Gravenhage
Op dinsdag 10 mei organiseert de Stichting Herdenking Militaire Erehof 's-Gravenhage weer een herdenking ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen die bij de slag om de Residentie in mei 1940 sneuvelden. De stichting roept u om, zover al niet gedaan, zich aan te melden voor de herdenking. Deze herdenking zal worden gehouden op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Den Haag en begint om 16:00 uur.
Meer informatie over deze herdenking via deze link. Het is de zevende herdenking op rij. Het monument op het Militaire Erehof werd in 2013 door het VCL geadopteerd.
   
30-03-2016: Historische wandeling 1940-1945 in Loosduinen
In samenwerking met de Stichting Oud Loosduinen en onze studiegroep organiseert Bibliotheek Loosduinen op dinsdag 3 mei een historische wandeling, met het thema Loosduinen in de Tweede Wereldoorlog. De lengte van de wandeling is circa 5 kilometer en neemt 2 uur in beslag. Voordat de wandeling begint, kunt u ook de tentoonstelling 'V2-raketten in Den Haag' bekijken en krijgt u een korte inleiding. De start en het einde zijn Bibliotheek Loosduinen. U kunt gratis meelopen, maar reserveren is verplicht. Reserveren kan bij de Bibliotheek Loosduinen. Meer informatie over de wandeling via deze link.

 

 

This site was last modified on 22/10/2019 at 21:50. (c) Vliegveld-Ockenburg 2001-2019