Vliegveld Ockenburg

Verliezen

Op het vliegveld Ockenburg zijn om 05:20 de eerste 18 Junkers geland en een half uur later gevolgd door 8 Junkers. Van deze 26 Junkers konden vóór de herovering nog 4 Junkers opstijgen en zijn circa 12 Junkers door artillerievuur vernield. Enkele Junkers die Ypenburg als doel hadden kregen bij nadering van de landingsplaats op het vliegveld Ypenburg te maken met aanvallen van Nederlandse toestellen. Zo kreeg de Junker `9P+AL' aanvallen te verduren van enkele Fokkers DXXI en sloegen er 3 kogels door de cockpit, met 3 gewonden als resultaat. Vlieger Feldwebel E. Rühl (één van de gewonden), probeerde vervolgens zijn vliegtuig ten zuiden van het vliegveld Ockenburg in een bosinham aan de grond te zetten. Tijdens het uitrollen raakte de Ju 52 in een kuil; 12 man van de Feldgendarmerie Truppe 22 konden het vliegtuig ongedeerd verlaten. De vlieger Feldwebel A. Mayer met de Junker `9P+BL' kreeg ook nabij het vliegveld Ypenburg een treffer onder zijn stoel waarna hij naar de bosinham bij Ockenburg uitweek. Later rapporteerde Mayer in een rapport: "Beim Anflug wurde mir der rechte Reifen und 1 Zwischenstück des rechten Tanks zerschosse". Ook brak tijdens de landing het staartwiel af. Mayer had General-Leutnant Graf von Sponeck aan boord die dus ongedeerd, met 14 man van de Stab Infanterie Division 22, het vliegtuig verliet. Bijna op hetzelfde moment landde ook nog Fw M. Armbrust met de `9P+DL' in de bosinham. Ook dit vliegtuig verloor daarbij zijn staartwiel en kampte ook nog eens met een lekke olietank van de middenmotor. Aan boord van dit toestel bevond zich onder meer Oberleutnant L. Drengk, de Staffelkapitän. Vijftien man van de Stab Infanterie Division 22 sloten zich daarop bij Von Sponeck aan. De zwaar beschadigde '9P+AL' bleef in de bosinham achter.

Naast de 26 Junkers die op het vliegveld landden, kwamen er daarna 3 Ju 52's terecht op een heideveld ten zuidwesten van het vliegveld en 2 Ju 52's op een open bosplek bij ruïne Solleveld, 500 meter ten westen van het huis Ockenrode. De vliegtuigen waren in de grond weggezakt waarbij 1 toestel met een compleet ambulance-toestel, operatieinrichting en instrumenten aan boord had. Hieronder staat een inventarisatie uit diverse bronnen van neergeschoten, vernielde of door vuur beschadigde Duitse vliegtuigen op en in de nabijheid van het vliegveld Ockenburg uit 10 mei 1940:

 

 • 22 Ju-52’s achtergebleven op vliegveld Ockenburg. Om 05:20 zijn de eerste 18 geland, een half uur later gevolgd door een achttal. Van deze 26 op het vliegveld gelande vliegtuigen konden vóór de herovering toch nog 4 opstijgen. Circa 12 vliegtuigen zijn door artillerievuur vernield. 
 • Ju-52 van 3/KGr zbV 9 (9P+BL) in een bosham ten zuiden van vliegveld Ockenburg, halverwege huizen Ockenburg en Ockenrode. Vervoerde onder meer Generalleutnant Graf von Sponeck. 3 geland, 2 weer opgestegen.
 • 3 Ju-52’s op een heideveld ten zuidwesten van vliegveld Ockenburg. 
 • 2 Ju-52’s op open bosplek bij ruïne Solleveld, 500 meter ten westen van huis Ockenrode. Beide vliegtuigen zijn in de grond weggezakt waaronder één Junker met ambulancetoestel, operatieinrichting en instrumenten.
 • 6 Ju-52’s op het strand tussen Kijkduin en Monster waarvan 3 Ju-52's direct ten zuiden van het badhotel.
 • Ju-52 brandend neergestort bij strandpaal 110.
 • Ju-52 in de Eskamppolder, nabij de boerderij Zichtenburg.
 • Ju-52 van 1/KGr zbV 9 bij Loosduinen, nabij de boerderij Nooit Gedacht.
 • Ju-52 (geheel vernield) op het strand ten noordoosten van Kijkduin, tussen de strandpalen 104 en 106.
 • Ju-52 van IV/KGzbV 1 neergestort bij Monster.
 • Me Bf-110 (vernield) aan de voet van de duinen in de nabijheid van Ockenburg.
 • Me Bf-109 E-1 van 9./JG 26 door Luchtdoelartillerie uit de omgeving van Ypenburg getroffen en maakte in de duinen bij Ockenburg een noodlanding. Vlieger Lt Wolfgang Ludewig raakte gewond maar kon zich bij de Duitse troepen bij Ockenburg voegen.
 • He-115 C-1 van 3/Küstenfliegergruppe 506 in de Noordzee, bij Loosduinen. Het had de opdracht om mijnen leggen tussen Texel en Vlieland, maar werd in de nacht van 10 op 11 mei 1940 in zoeklichten gevangen en stortte neer. De bemanning heeft tevoren getracht het toestel te verlaten, maar kwamen om het leven.
   

Een compleet overzicht van alle Nederlandse, Engelse en Duitse vliegtuigen die op 10 mei 1940 op het vliegveld Ockenburg en omgeving zijn neergestort of vernield is hier te vinden. Een inwoner van Monster, werkzaam als machinist op de watertoren bij Solleveld, heeft in de meidagen 2 weggezakte Junkers bekeken, dichtbij de watertoren in een open bosplek bij de voormalige boerderij Solleveld. Maar een ambulance of iets dat daarop leek had hij echter niet gezien. Zijn zoon, toen 15 jaar, had de Junkers eveneens beklommen maar ook hij had totaal geen geneeskundig materiaal aangetroffen; de beide Junkers waren leeg. Waarschijnlijk is een en ander door Nederlandse militairen op 12 mei 1940 leeggehaald.

This site was last modified on 12/05/2024 at 19:27. (c) Vliegveld-Ockenburg 2001-2024