Landgoed Ockenburg

Ereveld CWGC

Nadat er op de Gemeentelijke Begraafplaats Westduin een oppervlakte bestemd was voor het begraven van Duitse militairen ontstond er ook een behoefte op de begraafplaats om een afzonderlijke oppervlakte voor het begraven van gesneuvelde Geallieerde militairen. Al gauw werd hier een ruimte voor aangewezen. Deze graven bevinden zich nog steeds op de Algemene Begraafplaats Westduin en is tegenwoordig een oorlogsgravengedeelte van de Gemenebestlanden van deze begraafplaats. De graven dateren van mei 1940 tot en met mei 1945. In totaal zijn hier 87 Gemenebestsoldaten begraven waarvan er 70 geïdentificeerd en 17 ongeïdentificeerd zijn. Van de 70 geïdentificeerde Gemenebestsoldaten waren er 62 in dienst bij de Royal Air Force, 4 bij de Army en 4 bij de Navy. Van deze 70 dienden er 58 voor Groot-Brittannië, 6 voor Canada, 5 voor Australië en 1 voor Nieuw-Zeeland. In het midden van de vierde rij (de voorste rij) is een kleine ruimte zonder grafstenen. Op deze plek lagen 6 Franse commando's begraven. Zij werden in 1949 opgegraven en vervolgens herbegraven in Kapelle en in Frankrijk.

Bij ieder graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst. Voor deze graven is een 'Cross of Sacrifice' geplaatst, vervaardigd uit Portland natuursteen op een achthoekige basis en staat symbool voor alle Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld. Het 'Cross of Sacrifice' is een ontwerp van sir Reginald Blomfield en op het
'Cross of Sacrifice' is een bronzen zwaard aangebracht. De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) coordineert de zorg van deze graven en is verantwoordelijk voor het onderhoud.

 

This site was last modified on 15/01/2022 at 22:54. (c) Landgoed-Ockenburg 2010-2022